preloader

Новини садка

3d telegram logo blue surrounded by lot telegram glossy pills_284880 88 1 90x80
22814270_1505627022858565_1762304539043324043_n 90x80
429630687_916759979985926_6075849345590860314_n 90x80

Дієта при аутизмі

Глютен і казеїн

Зараз з’являється все більше досліджень про те, що аутизм часто супроводжує порушення обміну речовин. Деякі дослідження демонструють, що у дітей-аутистів у травному тракті не до кінця розкладаються два білка, які присутні у молоці (казеїн), і в пшениці, житі, вівсі та ячмені (глютен, інша назва “клейковина”). У людей, які не страждають на аутизм, ці білки розкладаються і засвоюються, а у аутистів всмоктуються у кров у вигляді ендорфінів – речовин, аналогічних наркотикам (див. НЕГЕРМЕТИЧНІСТЬ КИШКІВНИКА).

Результатом проникнення ендорфінів у кров стає дивна поведінка дітей-аутистів і погана реакція на навколишнє – вони, по суті, перебувають під постійною дією наркотиків. Тому ж багато з них люблять борошняне і молочне – це не харчова перевага, а наркотична залежність. Багато батьків саджають своїх дітей на дієту без молочних і борошняних продуктів, і отримують дуже хороші результати. Один, але далеко не єдиний такий випадок, коли дитина повністю прийшла до норми, описаний у: Karyn Seroussi. Unraveling the Mystery of Autism and PDD, New York – London, Simon & Schuster, 2000. Але щоб домогтися результатів, дієта має бути дуже суворою. Відомі випадки, коли дитина була на дієті, відбувалося кардинальне поліпшення, потім в один прекрасний момент вона піднімала з підлоги в дитячому садку печиво, клала до рота – і після цього на кілька днів поверталася до свого старого маньєризму, який було пройшов на дієті.

Безглютеновая дієта

НЕ МОЖНА:

– пшениця, ячмінь, ячна крупа, перлова крупа, жито, овес, жито;

– хлібобулочні вироби, солодка випічка, торти та пироги пекти самостійно;

– шоколадки (як плитки, так і батончики – пробуйте самі робити трюфелі з какао), цукерки (можна дати мармелад і аптечні льодяники, якщо немає карамелі такої ж марки);

– злаки на сніданок і мюслі;

– піца, пироги і все на основі сиру і масла;

– все, що продається в магазині без етикетки про склад;

– продукти, до складу яких входить солод (ячмінь) й амідон. Пшеничний сироп, мальтодекстрин, декстроза й аромат мальта безпечні (див. AFDIAG – Французька асоціація тих, хто не переносить глютен).

 Безказеіновая дієта

НЕ МОЖНА:

– молоко тварин, маргарин, якщо він містить молоко, або його компоненти, сир, молочні десерти, йогурти, морозиво, і будь-які продукти, що містять молоко (тістечка та пироги, булочки, шоколадні батончики, цукерки, шоколад, навіть чорний і т.д). Містять сою: тофу, лецитин і т.д. Замінюйте молоко рисовим, кокосовим, каштановим або мигдальним. Масло, збите самостійно – БІО деяким може засвоюватися (але не слід захоплюватися).

Небажані продукти

Содові, фосфати, колоранти та консерванти. Уникати білий цукор і цукрозамінники. Для підсолоджування використовувати: сироп агави, клена, мед, стевію, тростинний або неочищений цукор.

Залежно від індивідуальної чутливості: кукурудза, рис, яйця, цитрусові, помідори, яблука, какао, гриби, арахіс, шпинат, банани, горох, квасоля, боби і т.д.

ЩО МОЖНА

Їжа, яка НЕ містить глютен – злаки: кіноа, гречка, пшоно, рис, амарант (щириця), тапіока, маніока, касава. Чи вживати кукурудзу – треба порадитися з лікарем індивідуально. Залежно від індивідуальної чутливості: горіхи (волоські, лісові, мигдаль, кеш’ю, фісташки і т.д.), авокадо, оливки тощо.

Рекомендовані продукти

* Побільше овочів: цвітна капуста, броколі, стручкова квасоля, кабачки, баклажани, морква, цибуля-порей і ріпчаста, огірки, буряк, гриби (трохи), гарбуз, салат і ін. Далі: картопля, каштани (обережно, вони не всі їстівні), крохмаломісткі (сочевиця, боби, горох) – цього теж небагато.

* М’ясо: будь-яке (якщо немає алергії – перевірте, може бути алергія на яловичину, тому що її протеїни “нагадують” молочні. Обережно з ковбасними виробами, які можуть містити компоненти молока; перевіряйте етикетки шинки, ковбас, сосисок і т.д.

* Риба: віддавайте перевагу маленькій (переважно жирній або “блакитній” через Омега-3): сардини, скумбрія, кілька, оселедець, щоб уникнути перенасиченості ртуттю великих риб (тунець і ін.). Однак в Балтійському морі повно діоксину, який не виводиться з організму…

* Десерт: по-перше, фрукти; банани, виноград (добре для дезінтоксикації), груші, сливи, ананас, абрикос і т.д. свіжі або у компотах. Домашня випічка з борошна каштанів, рису, гороху, гречки, крохмалю, масла (оливки, волоський горіх, соняшникова, виноградних кісточок, якщо знайдете – пальмовий маргарин або рослинний маргарин), яєць (можна тільки якщо є алергія, а так в випічці вони легко засвоюються), мало цукру, але можна мед, стевію, родзинки і т.д.

* Вода: як можна більше для виведення шлаків, поперемінно м’яку (Volvic і ін) і мінералізовану (див. етикетки щодо мінералізації), сік: ананас, абрикос, родзинки, морква, апельсиновий і соки червоних ягід можна включати, якщо немає на них реакції.

* Добавки до салату: рослинне масло (оливки, гарбузові кісточки – найкраще від глистів, соняшник, волоський горіх, виноградні кісточки) і трави (кинза та мелений коріандр для детоксикації, цибуля і часник, кріп, петрушка, базилік і т.д) .

* Сніданок: сухофрукти (родзинки, чорнослив і ін.). Горіхи, злаки без глютену, яйця, шинка (варіть самі свинину на повільному вогні кілька годин), домашня випічка, мед, варення та фруктове пюре без цукру (можна з фруктозою), рисове, кокосове і мигдальне молоко, хліб без глютену та галети, млинці, оладки та домашні вафлі.

* Полуденок: Фрукти, фруктові пюре та компоти, домашня випічка.

Comments are closed